Realisations

Sint-Hubertus church in Elewijt

History of the church: in the neogothic building (inaugurated in 1847) the original tower of the choir in Romanesque style was integrated into the present western façade. The square west tower is crowned by an arrow dating back to the 12th century. There are clear traces of two consecutive inclined planes of the ancient nave above the present entrance to the west. The nave fits into a circular frame in a blue stone arch (18th century). The rest of the building was made of brick masonry on a sandstone base. The two triptic Renaissance of the Holy Virgin and Saint-Hubert with their painted shutters date from the late 16th century Baroque sculptures of the 18th century. The furniture, Louis XV style, including the confessionals, benches, pulpit, organ and door anti currents date from the 18th century.
 
The restoration includes the entire interior of the church as well as a renovation of the tower at the level of the bells where a problem of stability could be seen. In order to get the work done quickly, PIT teams opted for scaffolding inside the church. Based on a professional study of lighting, the necessary electrical cables were incorporated, then the integral plaster and mastic. The paintings have the same original color.
 
The project, thanks to the total integration of the new ventilation channels in the existing parquet floor, offers real progress for an optimal heat distribution inside the church. For this purpose, the teams had to dig in each lateral nave a large trench 15m long, 2m wide and a depth of 150cm.
 
The archeology department was also involved in the examination of bones and foundations that were discovered during this work.
 
The restoration and conservation of all the wooden works in the church was also part of the work. The 18th century confessional of the right transept had to be completely rebuilt. Over the years, it had been severely damaged by insects.
Constructor(s): 
PIT
Developer: 
Kerkfabriek Sint-Hubertus Elewijt
Architect: 
Deos bvba – Arch.G.Vanden Branden
Project duration: 
03/2014 - 04/2015