Realisations

Horta Chapel at the CHU Brugmann in Brussels

The new conference centre with its 1,488 m² of floorspace on 3 levels consists of 4 conference rooms, 2 lecture halls, 2 lobbies, a library and a service area.

Valens was awarded the contract for the structural work (inserting new windows, stabilisation of the foundations, and a new lift shaft); finishing work and technical installations.

Restoration work included:

  • Stratigraphic research (painting).
  • Cleaning and repointing the facades.
  • Repairing and restoring the stained-glass windows, the frame, the flooring, etc.
  • The disassembly and reassembly of the bluestone columns and stairs (with a new foundation and straightening of the centre column and with the steps being repaired).
  • The installation of a new gate at the entrance to the courtyard on the basis of the original plans of Horta (made using old methods) and a new bluestone base, again in accordance with the original plan).

Valens also installed new electrics and HVAC in the chapel's basements and attics (very little space).

Constructor(s): 
VALENS in consortium
Developer: 
Association Hospitalière de Bruxelles et de Schaerbeek – service des travaux du CHU Brugmann
Architect: 
SM Samyn & Partners – B.E.A.I.
Project duration: 
16.08.2006 – 06.11.2007