Grootschalige betonstort voor Europa’s grootste betonnen silo

Antwerpse Bouwwerken heeft op haar werf Daddy Cool, gelegen op de site van Oil Tanking Antwerp Gas Terminal in de Antwerpse haven, de grootste hoeveelheid beton in één continue beweging in 2018 gestort.

Er werd maar liefst in één fase 7200 m³ beton in de cirkelvormige funderingsplaat met een diameter van 84,4m gestort. Op deze funderingsplaat zal de grootste betonnen opslagtank ter wereld gebouwd worden voor de opslag van 135.000 m³ vloeibaar butaangas.

De operatie startte vrijdagmorgen 27 april om 4uur ’s morgens en werd op zaterdag 28 april rond 16 uur afgerond. Zesendertig arbeiders van AB stonden in voor het ‘nat in nat’ verwerken van het beton, dat vanuit 2 betonpompen op de funderingsplaat gestuwd en getrild werd aan de hand van 3 triljukken.

Op 22 mei voorziet AB te starten met het verschuiven van de 35 meter hoge wanden. Dit huzarenstukje voltrekt zich over de 265 meter lange omtrek van de cirkelvormige opslagsilo en zal ongeveer 16 kalenderdagen in beslag nemen, in een 24/7 regime.

Lees ook: AB bouwt Daddy Cool, Europa's grootste betonnen silo